25-12-08

Waarom de lijn tussen liefde en haat zo dun is

Wanneer mensen een persoon zien die ze haten, worden in de hersenen gedeeltelijk dezelfde gebieden geactiveerd als wanneer ze een geliefde zien. Brits onderzoek verklaart waarom de lijn tussen liefde en haat zo dun is.

Haat
In het onderzoek kregen 17 mannen en vrouwen foto's te zien van iemand waarvan ze op voorhand hadden gezegd dat ze die haatten. Vervolgens kregen ze drie neutrale gezichten te zien. De gehate personen waren allemaal vroegere geliefden of concurrenten op het werk.

Patroon
Tijdens het onderzoek werd de hersenactiviteit gemeten met een scan. Die toonden bij de foto's van de gehate personen een patroon in verschillende hersengebieden die de onderzoekers het 'haatcircuit' noemen. Dit verschilde erg van het patroon dat zich voordoet bij andere emoties als angst, bedreiging en gevaar. Maar als de proefpersonen een geliefde zagen, merkten de onderzoekers in twee hersengebieden een zelfde patroon als bij het zien van een gehaat persoon.

Verschillen
Maar er waren ook belangrijke verschillen. Bepaalde gebieden bleven inactief bij liefdevolle gevoelens, die wel geactiveerd werden bij haat. Dit is een verklaring waarom verliefde mensen minder kritisch en minder bevooroordeeld zijn bij hun geliefde, maar wanneer ze een gehaat persoon zien, ze wel hun kritische focus blijven behouden. (ep)

12:41 Gepost door moi in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.